semua Kategori

Laman Utama>Berita

Varieti Cili Panas Kluster Atas Baharu CJ1417

Dihantar pada 2022-05-09

CJ1417 ialah varieti cili atau lada panas jenis hibrid ke atas hibrid baka baru dari Hunan Xiangyan Seed Industry Co.,Ltd.(Peppera Seed). Kelebihan utama kultivar ini ialah tumbuhan seragam, buah-buahan kering berkilat dan berkualiti tinggi serta kepedasan yang tinggi. Ia popular dan berprestasi baik di wilayah China Utara seperti Hebei, wilayah Shanxi dan juga telah diuji di negara Asia Tenggara yang mempunyai tabiat menanam cili api segmen kluster.

Ciri-ciri:Kematangan awal, berkelompok ke atas, cergas sederhana dengan ketinggian tumbuhan kira-kira 50cm. Sekitar 10 kluster setiap tumbuhan dan 15-22 buah setiap kluster. Rintangan penginapan sederhana. Panjang buah 6-7cm, diameter 0.8cm, pedas, warna merah terang buah-buahan kering. Buah-buahan boleh dikeringkan secara semula jadi. Untuk mengurangkan warna buah kering yang tidak sekata, pengeringan ketuhar adalah disyorkan.

Petua penanaman:

1. Ketumpatan penanaman:Tanam sekitar 33000 pokok setiap ekar (5500 pokok setiap 667m2). Ruang tumbuhan untuk menanam hendaklah lebih dekat berbanding Skyline 3. Dua baris setiap katil dan satu tumbuhan setiap lubang, 25sm pokok untuk ditanam untuk pemindahan.
2. Penggunaan baja dan pengurusan ladang:Sapukan baja asas yang mencukupi sebelum pemindahan yang kebanyakannya daripada baja organik, baja fosfat dan potash, dengan baja sebatian kecil. Percepatkan anak pokok tumbuh dengan menggunakan urea dengan 30-48kg setiap ekar sekali dari seminggu hingga dua minggu selepas dipindahkan. Topping apabila bunga pertama muncul dengan ketinggian tumbuhan kira-kira 20cm. Sapukan baja NPK dengan 30-48kg setiap ekar sekali selepas topping. Gunakan baja sebatian sebagai baja tambahan dan kurangkan penggunaan baja nitrogen pada masa yang sama. Penyiraman tepat pada masanya pada musim kemarau untuk mengelakkan buah pendek.

Selepas penyelidikan saintifik inovatif selama 30 tahun berterusan, Peppera Seed telah berjaya mewujudkan sistem pembiakan komersil pada lada panas. 5000 hingga 6000 kacukan lada panas baharu telah direka bentuk dan 5-10 varieti baharu dipilih daripada yang akan dilancarkan ke pasaran setiap tahun di bawah sistem pembiakan ini dengan ciri-ciri piawaian penilaian seragam mengenai penyaringan, kerja pembiakan berasaskan proses dan teknologi maklumat yang dilaksanakan. Teknologi molekul yang digunakan dalam skala besar pada pembiakan lada panas dan digabungkan dengan kaedah pembiakan konvensional untuk mempercepatkan kelajuan pembiakan serta menyumbang kepada inovasi sumber germplam. Peppera Seed sentiasa berhasrat untuk berusaha memberi manfaat kepada petani dan membangunkan industri benih sayuran.

1

2

3

baru-4